[pic=659_1272967777.jpg]Water drinken is niet alleen een noodzaak, maar ook een bron van plezier. We drinken bijna evenveel leidingwater als fleswater, maar wat is nu de beste keuze? [i][b]Op enkele uitzonderingen na voldoet leidingwater aan strenge gezondheidscriteria.[/b][/i]Vandaag maken sommigen zich echter zorgen over allerlei geneesmiddelenresten die worden teruggevonden in leidingwater. Het gaat echter slechts om minieme dosissen (ongeveer 1 nanogram per liter). Over de langetermijnimpact van die geringe dosissen is momenteel nog niets geweten. Wat fleswater betreft, draait de discussie rond het fameuze bisfenol A, een bestanddeel van sommige kunststoffen dat ook in zuigflessen zit en hormonale stoornissen zou veroorzaken. Het zou niet in fleswater zitten, ook al is niet iedereen het daarmee eens.[i][b]Smaak: gelijkspel[/b][/i]In sommige steden heeft leidingwater een chloorsmaak. Chloor is dan ook het meest gebruikte ontsmettingsmiddel. De consument kan daar op twee manieren mee omgaan: ofwel eraan wennen, ofwel het water opslaan alvorens het te drinken. Na ongeveer twee uur is de chloorsmaak verdwenen. Een handige oplossing is ook: altijd twee kannen water bij de hand hebben (één in de koelkast en één op kamertemperatuur), en ze telkens bijvullen na gebruik.Fleswater met een zeer hoog mineraalgehalte (genre Hepar en Contrex) heeft dan weer een vrij uitgesproken smaak die niet iedereen bevalt. [i][b]Plezier: fleswater in het voordeel[/b][/i]Fleswater valt uiteen in twee grote categorieën (bronwater en mineraalwater). Het is zeer streng gereglementeerd en biedt een enorme diversiteit. Er bestaan maar liefst 700 waterbronnen, zowel voor platte waters als voor spuitwaters. Al die waters zijn in de handel verkrijgbaar onder een honderdtal merknamen.De consument kan dus kiezen uit een indrukwekkend smakenpalet. De smaak hangt af van het gehalte aan minerale zouten: dat verschilt bij bronwater, maar is altijd hetzelfde bij mineraalwater.Fleswater is vandaag uitgegroeid tot gastronomisch product. Er bestaan nu zelfs al waterbars, en net als wijnspecialisten zijn er nu ook waterspecialisten die onder meer de juiste drinktemperaturen aanraden. En sommige restaurants bieden nu ook een speciale kaart aan met mineraalwaters. Dat komt onder meer omdat het alcoholverbruik sterk gedaald is, vooral 's middags. [i][b]De juiste oplossingen [/b][/i]Welk water consumeert u nu bij voorkeur? Ziehier ons advies: elke dag leidingwater en af en toe fleswater , afhankelijk van de omstandigheden en voorkeuren. En aangezien we toch vaak een fles water moeten meenemen, kunnen we die evengoed gebruiken om bij te vullen aan een kraantje als ze leeg is. Dat kan bijna overal, en op die manier kunt u ook altijd meteen uw dorst lessen. Bovendien bespaart u op die manier op wegwerpbekers, die massaal gebruikt worden aan de waterfonteinen op het werk.Nadeel is wel dat, als u af en toe aan een waterdrinkfles nipt, er automatisch allerlei soorten microben in terechtkomen. Spoel uw fles dan ook regelmatig met citroensap of azijn, en reinig ook de opening met een wattenstaafje en wat alcohol. Geef de fles nooit door aan iemand anders en vervang ze tijdig!Als het leidingwater echt ondrinkbaar is omdat er nitraten in zitten of omdat het naar chloor smaakt, is een krachtige filterkaraf nuttig. Op die manier hoeft u zich niet blauw te betalen aan flessen bronwater en spaart u op de koop toe uw rug, doordat u niet met bakken water hoeft te zeulen. Paule Neyrat, diëtisteBron : e-gezondheid.be